Sağlığınız: En önemlisi sağlıklı olmaktır. Bacak veya kollarınızda, belinizde ağrı veya başka bir sorun varsa, bir ameliyat geçirdiyseniz mutlaka önce doktorunuzdan bale yapmak için izin almalısınız. Grip, nezle, ishal veya ateşli; olduğunuzda derse katılmamalısınız.
Bale Kursunuz/Okulunuz: Katıldığınız kursun özelliklerine de bakmalısınız. Kursta kimler öğretiyor, baş hocanın ve diğer hocaların bale kariyeri nedir, mevcut öğrencilerin düzeyi nedir, balede ne kadar ilerlemişlerdir, sene sonu temsili hangi düzeydedir, öğrenip ona göre seçmenizde yarar var. Hatta ders yapılan salonlar bale için özel yapılmış mıdır, soyunma odaları temiz midir, bunlara bile bakmak gitmeyi düşündüğünüz kursun titizliği hakkında fikir verebilir.
Bale Mayosu: Bale, rahat dans etmenizi sağlayacak ve çok terlemenizi engelleyecek özel bir mayo (leotard) yapılır. Kendinizi içinde çok güzel ve zarif hissedeceksiniz. Erkek dansçılar ise tayt giyerler. Dersin başında bacak kaslarınızın sıcak tutmak için yün tozluk veya tayt da giyebilir ve ısınınca-terleyince çıkarabilirsiniz. Temsillerde ise esas bale kıyafeti olarak bildiğiniz güzel tütü giyilir. Temsil edilecek eserin konusuna göre başka elbiseler de giyilebilir.
Bale ayakkabısı: Balede giyilen ayakkabılar özeldir. Bale derslerinde düz bale patiği (flat shoe: flet şu) giyilir. Kız öğrenciler ve balerinler hem patik hem de parmak ucuna çıkabilmelerini sağlayan point ayakkabısı (point shoe: point şu) kullanırlar. Point ayakkabılarının nasıl giyileceğine bağcıklarının nasıl bağlanacağı da öğrenilmelidir, yoksa ayaklarda yaralanmalar olabilir ve dans sırasında bağcıklar açılıp ayağa takılabilir ve düşmeye yol açabilir.
Balede Saçlar Nasıl Olmalıdır?
Kızların saçları arkadan toplanmalı ve dans sırasında önünüze gelmesi önlenmelidir. Uzun olanların topuz yapması tercih edilir.
Aksesuarlar: Ders sırasında kolye ve küpe takılmamalıdır. Bunlar dans sırasında arkadaşınızın eline ya da elbisesine takılırsa canınızı acıtabilir.
Yemek, içmek ve tuvalete gitmek: Dersten önce çok ağır bir yemek yenmemeli ama çok aç da olunmamalıdır. Tuvalete de ders öncesinde gidilmelidir. Egzersizle vücudun kaybettiği suyu yerine koymak sağlık açısından önemli olduğu için ders arasında az, sonunda bol miktarda su içmek gereklidir.
Bale salonu: Bale yapılan yer çok özeldir, tutunmak için barlar olmalıdır. Kendinizi, vücudunuzu, hareketlerinizi kontrol edebilmeniz için aynalar bulunur. Bir bale dansçısının kendisini beğenmesi çok önemlidir. Ayna kendine bakıp, hareketini veya pozisyonunu düzeltip, kendinden memnun kalmak, beğenmek için de gereklidir. Hareketleri iyice ve doğru olarak öğrendikten sonra aynaya ihtiyaç azalır, çünkü ayna dansçının aklında yer edinir; dansçı nasıl yaptığını aynaya bakmadan da görebilir hâle gelir.
Zemin de özeldir; zıplamayı kolaylaştırıcı tahta parke veya özel bir malzeme ile örtülmüş ve dümdüz olmalıdır. Yoksa dans ederken takıIıp düşebilirsiniz. Bale her yerde yapılamaz. Zemin özel muşambadan yapılmış ise dans sırasında kayıp düşmezsiniz. Ama sahnede özellikle point pabuçlarının kaymaması için reçine sürmek gerekebilir.
Balede Disiplin: Derse zamanında ve kendini hazırlayarak gelmek, ders sırasında gereksiz konuşmamak, gülmemek, sanata ve diğer kişilere saygılı zarif bir İnsan olduğunuzu gösterir. Dersleri kaçırmazsanız ve kendinizi vererek çalışırsanız çok kolayca ilerlersiniz. Bir derse bile gidemediğinizde üzülüyorsanız siz iyi bir dansçı olacaksınız demektir.
Balede Müzik: Müzik, balenin olmazsa olmazlarından biridir. Zaten bale müzikle uyum içinde yapılan bir danstır. Derste ya piyano ile ya da CD ile müzik çalınır. Ama temsilde, sahnelenecek eser için özel olarak bestelenmiş müzik kullanılır.
Ders sonrası: Terli kıyafetler çıkarılmalı ve hemen duş alınmalıdır. Yoksa ders sırasında ısınmış olan kaslar aniden soğur ve sonra çok ağrır.
Temsil: Balenin en güzel yanlarından birisi sahneye çıkmak ve bir temsilde dans etmektir.