Nasıl ki sporcuların sahaya veya yarışmalara çıkmaları ısınma hareketleri yapmadan, şarkıcıların ses alıştırması yapmadan, dansçıların önceden bale barlarında ısınma yapmadan sahneye veya müsabakaya çıkmaları düşünülemediği gibi piyano çalmaya başlamadan önce parmak, eller ve bilekler için ısınma egzersizleri yapılması gereklidir. Bu egzersizler nelerdir ve ne için gereklidir?

Piyano çalmanın spesifik özelliği el parmaklarının eşit şekilde kullanılmaların gerektirmekte, bu durum da parmakların hepsinin devamlı  “antrenman” yapmalarını gerektirmekte. Hangi eseri çaldığınız önemli değil: dalgın eda ile çalınan noktürn, sert bir marş veya coşkulu bir eser çalmanız da parmakların size kayıtsız şartsız  “itaat” etmeleri” gerekmekte. Bu özel egzersizleri  üç gruba ayırabiliriz :  – açma, esneklik ve çeviklik egzersizleri. Bu egzersizleri her zaman yapabilirsiniz; – evde boş kaldığınızda, okulda teneffüslerde, istirahat ederken v.s.

Parmak « egzersizlerine» okşayarak başlıyoruz: her parmağımızı birkaç kez parmak uçlarında elimize doğru okşuyoruz, ondan sonra ellerimizi yıkarmış gibi hareketler yapıyoruz.                                            Bir sonraki egzersizlerimiz parmakları açmaya yönelik olacaktır. Masanın üzerine masa kenarından 10 -15 cm mesafeyle küçük bir eşya koyunuz, daha sonra koyduğunuz eşyaya simetrik olacak şekilde, birbirinden 20- 30 cm uzaklıkta masanın kenarına ellerinizi koyunuz (yaslayınız). İki elinizin başparmaklarını yana doğru götürünüz ve masanın kenarından aşağıya uzatınız. İki elinizin diğer parmaklarıyla sırasıyla koyduğunuz eşyaya ulaşmaya (yönelmeye) çalışınız ( işaret parmağınızla başlayarak serçe parmağınıza doğru ), ondan sonra ters sıradan ( serçe parmağınızla başlayarak ) o eşyadan parmaklarınızı uzaklaştırmaya çalışınız. Başparmakların diğer” kardeşlerini”  “bırakmadıklarını “ hissedeceksiniz. Bu egzersizleri üç dört defa tekrarlayınız ve ellerinizden su silker gibi ellerinizi silkiniz.

Ondan sonra parmakların esneklik hareketlerine geçebilirsiniz. Parmaklarınızın her birini ayrı ayrı dikkatlice geriye doğru “yay” gibi ( yay misali hareket ile ) geriye doğru büküyoruz, ondan sonra birkaç defa elimizi sıkıyoruz (yumruk şeklinde), ani ve güçlü şekilde açıyoruz. Daha sonra iki avucumuzu iç içe birleştiriyoruz, elimizin birini gevşetiyoruz (kasmıyoruz) ve diğer elimizle gevşettiğimiz elimizi geriye doğru itiyoruz. Ellerimizi değiştirerek sırasıyla iki el ve bileklerimizin ısınma hareketlerini yapmış oluyoruz. Hareketlerin sonunda tekrar ellerimizden «su silkiyoruz» .

Şimdi de parmaklarımıza çeviklik hareketleri yapabiliriz. İki avucunuzu masanın üzerine koyunuz (yatırınız) ve sırasıyla her parmağınızı yukarıya doğru hareket ettiriniz, başlangıçta yavaşça sonra da hızlı bir şekilde. Sadece bir parmağınızın kalkmasına ve diğerlerinin yerinde durmasına dikkat ediniz. Bu hareketleri müzik eşliğinde de yapabilirsiniz, o zaman hareketler sadece faydalı değil zevkli hale de gelecektir. “ jimnastiğin” bitiminden sonra ellerinizi tekrar birkaç defa “ silkeleyiniz”.

Bu kolay hareketleri her gün tekrarladığınızda, çok zaman geçmeden parmaklarınızın esneklik, yumuşaklık ve çeviklik kazandıklarını fark edeceksiniz. Bu tür hareketlerden (jimnastikten) sonra çalmak istediğiniz en zor parçaları bile kolaylıkla çalmaya (elleriniz açısından) hazır olacaksınız.

Tags :
Share This :
Scroll to Top