Size açıklayacağımız  birkaç sır daha ilk derslerden itibaren piyano çalmayı öğrenmenizde başarılı olmanız için yardımcı olacaktır. Bu yazımızı okumak için birkaç dakikanızı ayırınız, çünkü her işte en önemlisi kafa olarak buna hazır olmanızdır:

Öğretmen ile işbirliği yapınız       

Bilmelisiniz,  ki piyano eğitimi aldığınız öğretmeniniz ve siz aynı takımdansınız. Bunun için öğretmen veya okul seçimi sizin için önemli bir adımdır. Fakat öğretmen sizi haftada bir- iki saat görmekte ve ders yapmaktasınız, geriye kalan zamanda her şey sizin omuzlarınızda, demek ki bunun için gücünüz var.

Hedef koyunuz

Piyano çalan piyanistKendinize haftalık hedef belirleyiniz. Küçük başarıların değerini bilmeyi öğreniniz. İnanın piyanonun başına her oturduğunuzda siz ilerleme kaydediyorsunuz. Sizin bunu görüp görmediğiniz o kadar önemli değil, önemli olan bunun gerçekleşmesi. Haftalık çalışmalar, haftalık başarılar demektir. Yeni şarkı mı çaldınız veya eskisini mi bir daha hatırladınız, parmak çalıştırmak için basit egzersizler mi yaptınız yoksa yeni eser üzerinde mi çalışıyorsunuz – demek ki siz devamlı yukarıya doğru gidiyorsunuz. Küçük başarıların kıymetini biliniz, onlara inanınız.

Uzun vadeli hedefler. Neye ulaşmak istediğinizi bilmeniz gerekir, altı ay sonra veya bir yıl sonra. Burada tabiki hedeflerin mutlaka gerçekçi olması gerekmekte. Gerçekçi olmayan beklentilerle çalışmaya başlayanlar, daha sonra ilerleme olmadığından dolayı çok çabuk hayal kırıklığı yaşamaktadırlar, hatta önemi ilerleme kaydetseler bile beklentilerinden daha düşük olduğundan dolayı hayal kırıklığı uğramaktadırlar.

Yükseliş ve düşüşler    

Önemli sırlardan bir tanesi daha –  unutmayınız, ki farklı günlerimiz olacaktır. İyi günlerimiz, sarsıcı, sinir bozucu günler, neşeli veya dayanılmaz günlerimiz olduğu gibi kendinizi iyi hissettiğiniz ve rahat çaldığınız günleriniz de olacak. Bugün nasıl bir gün olursa olsun o anda hissettiğiniz her şey normaldir. Bunlar eğitimin bir parçasıdır. Piyano eğitimi almak uzun bir yoldur, bazen ilerlemek zor, bazen kolay, bazen güneşli, bazen yağmur ve fırtına dayanılmaz kılıyor. Fakat her şeye rağmen siz yürüyorsunuz, ileriye doğru gidiyorsunuz, başarıya bir adım daha yaklaşıyorsunuz.

Öğrenci olunuz

Piyano öğrencisi piyano öğretmeni ileAnlayışlı olunuz, uslu ve hatalarınızı düzeltmeye hazır olunuz. Kaç yaşında olursanız olun bunları yapmalısınız. Tabi ki iş hayatında her gün ciddi kararlar alan yetişkinler için yeniden öğrenci olmaları kolay değildir. Sizlerin karar alma zorunluluğunuzun olmamasının tadını çıkarınız. Öğretmeninize güveniniz, inanınız her şey daha çabuk çözülecek, göreceksiniz!

Eğitimden zevk alınız

İlk baştan itibaren zevk alınız. Çoğu zaman insanlar en iyi olmak isterler ve hemen isterler. Ekseriyetle insanlar hayatını sürekli yarış içinde geçiriyorlar, kendilerini başkalarıyla kıyaslıyorlar. Bu durum toplumumuzun hastalığı haline gelmiştir. Sanki toplumda yeni başlayanlara ve eğitim sürecinde olanlara yer yok. Bu doğru değil. Bu maksimalist düşünceleri kafanızdan atınız. Kendinize zaman tanıyınız. Çaldığınız kolay parçaların güzelliğini hissediniz. Varacağınız yere kafanızı fazla takmayınız, aksi halde yaptığınız yolculuktan zevk alamazsınız.

Sorumluluk hissediniz

Öğretmeninizle açık olunuz, öğretmeninizden çekinmeyiniz. Anlamadığınız bir şeyler varsa öğretmeninize söyleyiniz. Evinize gittiğinizde kendinizin her şeyi çözebileceğinizi zannederek öylece başınızı sallayarak anlamış gibi yapmayınız. Aksi halde öğretmene neden ihtiyacınız olsun ki ? Öğretmeniniz sizin her şeyi anlamanızı arzu eder, bunun için çekinmeyiniz. Piyano çalmak için zaman ayırınız. Yapmanız gerekenler belli – zaman ayırmanız. Bırakınız isterse bu kendinize bir mükafat, iyilik gibi olsun. Yapacağınız işler listesinde piyano çalışması başta olsun, birçok günlük işlerin önünde olsun. Piyano çalma hayalinizi diğer rutin işlerden daha önemli hale getirirseniz hayalinize her gün daha da yaklaşıyorsunuz demektir.

Öylesine çalışınız!

Sadece öğretmeninizin verdiği ödevleri ve kendinizin belirlediği çalışmaları yapmayınız, bazen de piyanonun başına öylesine notasız ve kitapsız  oturunuz. Mesela kulağınıza hoş gelen herhangi bir melodiyi sağ elinizle çalınız, sonra da sol elinizle melodiye uygun bir şeyler çallınız. Kendinize not vermeyiniz, sadece çalınız. Belki de müzik yazdığınızı keşfedersiniz! Önemli olan:  çalınız, zevk alınız, başarılarınızla mutlu olunuz. Kendinizi kınamayınız, sıkıntıya sokmayınız, başkalarıyla kıyaslamayınız, SİZ mutlaka başaracaksınız.

Tags :
Share This :
Scroll to Top